top of page

Kazanamayan En İyi Eurovision Şarkıları

Updated: Apr 1, 2022


Bu yıl İtalya'da 66.düzenlenecek olan Eurovision şarkı yarışması, 66 yıldır birçok güzide şarkılar barındırdı. Bu yüzlerce şarkı içerisinde, yarışmayı birincilikle tamamlayan şarkılar kadar, kazanamayan ama çok popüler olan ve yarışma tarihinde yer alan birçok efsane şarkılar da var. Hatta bu şarkıların içerisinde ülkemiz Türkiye'nin de birkaç şarkısı bulunuyor ve hala bazı Eurovision fanları tarafından yarışmanın en iyi şarkılarından biri(leri) olarak gösteriliyor.


Artık ülkemiz ne yazık ki 2013 yılından beri Eurovision'a katılmıyor ama hala Eurovision'a gönderdiğimiz şarkılar ise dinlenmeye devam ediyor. Eurovision'un 21.yüzyılda artık fazlasıyla siyasi bir yarışma olduğunu kabul ederek, geriye dönüp baktığımızda bu şarkıların hepsi Eurovision'u kazanabilirdi ve hatta çoğu kesime göre kazanmalıydı.


Lakin Eurovision'u kazanmak için artık çok iyi şarkı yapmak da yetmiyor. Marjinallik, siyasi oylar, komşu oyları vs gibi birçok etken daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Şöyle geçmişe dönüp hatırlayalım: 2006 yılında yarışmayı kazanan "Hard Rock Hallelujah" şarkısı büyük bir sürprize imza atmıştı. O yıla kadar Eurovision tarihinde çok fazla hard rock, black metal türleri yer almıyordu ve rock müzik severler ise bu şarkıyı gördüklerinde "İşte bu! Bu şarkıya oy vereceğiz" diyerek, hatta Eurovision'u takip etmeyen kesimlerden bile oy topladı. Yine aynı şekilde 2007 yılında, Maria Serifovic'in seslendirdiği "Molitva" adlı şarkı da lgbt+ oylarını toplayarak ve lgbt+'den fazlaca destek alarak birincilik elde etmişti. Özellikle 2006 ve 2007 yılları Eurovision tarihinin en iyi şarkılarının yer aldığı yıllardı ve bu iki şarkı kazanarak büyük sürpriz yapmışlardı.


Listemizi hazırlarken Reddit, Eurovision forumları, Youtube izlenmeleri gibi çeşitli insanların en çok beğendiği ve en çok dinlediği şarkılardan bir derleme yaptık. Listemizde yer almayan ve sizin de sevdiğiniz birçok şarkı olabilir ama biz listeyi 10 adet ile sınırlı tuttuk.


İşte karşınızda 21.yüzyılın Eurovision'u kazanamayan efsane şarkıları:

1) Elena Risteska - Ninanajna (Makedonya/2006)

2006 yılında Atina'da gerçekleşen yarışmada Elena Risteska ulusal finalde, en yakın rakibi Adrijan'ın seslendirdiği "Ljubov e..." şarkısına yaklaşık 100 puan fark atarak, Makedonya'yı Eurovision'da temsil etmeye hak kazanmıştı. Eurovision final gecesinde, ülkemizden de 6 puan alan "Ninanajna", yarışmayı 56 puan ile 12.sırada tamamladı ve bu o yıla kadar Makedonya'nın Eurovision tarihinde aldığı en iyi dereceydi. Birçok kesim tarafından çok sevilmiş, Elena'nın güzel sesi ve muhteşem sahne şovu ile yıllarca akıllarda kalan ve unutulmayan bir şarkı oldu.


2) Eleni Foureira - Fuego (Güney Kıbrıs/2018)

2018'deki yarışma Güney Kıbrıslı Eleni Foureira ve İsrailli Netta arasında müthiş bir mücadeleye sahne oldu. Sonunda yarışmayı kazanan Netta'nın seslendirdiği "Toy" adlı şarkı olsa da, "Fuego" o yıl, sahne şovu ve Eleni'nin kedi kıyafeti ile Eurovision kulüplerinde ve partilerde sürekli çalan, dans pistinin vazgeçilmez bir şarkısı oldu. Birçok kesim tarafından da 2018 yılının gerçek kazananı olarak gösterildi. Fuego, yarışmayı 436 puanla 2.sırada tamamladı.

3) Ani Lorak - Shady Lady (Ukrayna/2008)

Ani Lorak'ı mutlaka tanıyorsunuzdur. Eğer tanımıyorsanız, biz ülke olarak kendisini o yıllarda turizmci iş adamı Murat Nalçacıoğlu ile evli olması sayesinde tanıdık. Ani Lorak'ın seslendirdiği "Shady Lady" şarkısı o yıl, daha önce 2006'da Never Let You Go ile ikinci olan Rus şarkıcı Dima Bilan'ın Believe adlı şarkısına yenilmişti ama Shady Lady şarkısı birçok kesim tarafından o yılın gerçek kazananı olarak gösterildi.


4) Yohanna - Is It True? (İzlanda/2009)

2009 yılında Rusya'da düzenlenen yarışmada, Alexander Rybak'in seslendirdiği "Fairytale" şarkısı "hayvani" bir puan ile rekor kırarak birinci olmuştu. Fairytale, o yıla kadar en yüksek puan ile birinci olan Eurovision şarkısıydı. İzlanda'nın bu tatlı ve sevimli şarkıcısı Yohanna'nın seslendirdiği "Is It True?" şarkısının şanssızlığı ise sanırım Fairytale ile aynı yıl yarışmak oldu. Yarışmayı 218 puanla 2.sırada tamamlayan bu şarkı, o yıl İsveç, Norveç, Finlandiya, Yunanistan, İsviçre gibi ülkelerin müzik listelerinde haftalarca ilk 10'da yer aldı ve birçok kişi tarafından gönüllerin şampiyonu ilan edildi. Hatta o yılları hatırlayanlar vardır belki, ülkemizde çeşitli kafelerde, şehiriçi otobüslerde bile bu şarkı çalıyordu.

5) Hadise - Düm Tek Tek (Türkiye/2009) 2009 yılının bir diğer "Gönüllerin Şampiyonu" şarkısı ise ülkemiz adına yarışan Hadise'nin seslendirdiği "Düm Tek Tek" şarkısı. Birçok kesim tarafından o yılın en iyi şarkılarından biri olarak gösterilen "Düm Tek Tek", özellikle balkanlarda tüm yaz boyunca dans pistlerinde en çok çalan şarkı oldu. Ülkemiz adına tek şanssızlık, Hadise'nin finalden önce çok ağır şekilde hasta olduğu ve finale bile çıkmasının mucize olduğunu söyleyebiliriz aslında. Şarkı, yarışmayı 177 puanla 4. olarak tamamladı ama hala birçok Eurovision fanı tarafından en iyi şarkılar arasında yer alıyor.


6) Tamara Todevska - Proud (Makedonya/2019)

Tamara'yı belki hatırlayanlarınız olacaktır. Tamara, daha önce Sırbistan'ın Belgrad kentinde düzenlenen 2008'deki yarışmada Vrčak ve Adrijan ile birlikte "Let Me Love You" ile ülkeyi temsil etmiş, ancak finale kalamamıştı. Ki o şarkı 3-4 dilde yayınlanmış ve bu dillerin içerisinde Türkçe de vardı. 2019 yılında yeniden Eurovision'a katılan Tamara, "Proud" adlı şarkı ile Makedonya'yı temsil etti. Şarkı ise o yılın 8 Mart'ında yani Dünya Kadınlar Günü'nde yayınlandı. Juri oylamasını 1.sırada tamamlamasına rağmen, sms oyları sonucu 305.puanla yarışmayı 7.sırada tamamladı ama o yıl birçok kesim tarafından "Gönüllerin Şampiyonu" ilan edildi. Bu başarı aynı zamanda, 2006 yılındaki Elena'nın rekorunu kıran bir başarı oldu.


7) Dami Im - Sound Of Silence (Avustralya/2016)

Avustralya, 2015'teki Eurovision'da yalnızca konuk olarak, sadece 1 yıl yer alacaktı ancak 2016'da tekrar yarışmaya katılarak Eurovision'un daimi yarışmacılarından biri oldular ve eski X Factor Avustralya şampiyonu Dami Im'in kusursuz performansıyla akıllarda yer alan bir şarkı oldu. Şarkı, Ukrayna adına yarışan Jamala'nın 1944 adlı şarkısına birinciliği kaybetti ama birçok kesim tarafından gönüllerin şampiyonu ilan edildi. Yarışmayı ise 511 puan ile 2.sırada tamamladı.


8) Iveta Mukuchyan - LoveWave (Ermanistan/2016)

2016 yılının bir diğer unutulmaz şarkılarından biri ise sexy sahne şovu ile akıllarda kalan Iveta Mukuchyan'ın seslendirdiği "LoveWave" şarkısı oldu. Şarkı, yarışmayı 249 puanla 7. sırada tamamladı ve o yıl birçok müzik listelerinde ilk 10'larda yer aldı.

9) Aysel & Arash - Always (Azerbaycan/2009)

2009 yılının bir diğer en sevilen şarkılarından biri ise kardeş ülke Azerbaycan'dan Aysel'in seslendirdiği "Always" şarkısı. Şarkı, 207 puan ile 3.olurken, günümüzde bile hala en çok dinlenen ve izlenen Eurovision şarkıları arasında yer alıyor.


10) Serebro - Song #1 (Rusya/2007)

Bu 3 sexy kız grubundan oluşan Serebro "Song #1" adlı şarkı ile birçok kesimden hayran topladı ve adını tüm dünyaya duyurmuş oldu. Yarışmayı kazanamadı belki ama o yıl en fazla hayran kitlesine sahip olanlar kendileriydi. Yarışmayı ise 207 puan ile 3.sırada tamamladılar.



0 comments
bottom of page